Ugrás a fő tartalomra

Mindenki filozófus

Mindenki filozófus,ezt bátran állíthatom.Nem olyan módon mint azt,mostanság szokás hivatalos módon.
Mindenki gondolkodik valamilyen önmagáról,akármilyen iskolai végzettséggel, vagy társadalmi helyzettel is rendelkezik. A görögök filozófiája pl. a Szkíta mágusok tudásából eredeztethető, lásd Dodds idevágó könyvébenhttp://www.freeweb.hu/ookor/archive/konyv/2003_1_konyv.html. A görög gondolkodókat tartjuk, a mai közgondolkodásban az első nagy szellemeknek. Szókratész,Platón,Arisztotelész triász, ma is a filozófia alapkövének számít. Tudásuk a Szkíta mágusok világi változata. Felmerül a kérdés,akkor valójában mit tudhattak azok,ha görög tanítványaik ilyen maradandót alkottak, az emberiség számára? Valójában mi is lehetett a Szkíták célja avval,hogy egy gazdasági gyarmatosító népnek ilyen tudást adtak?
A filozófia, mint a az egykori bölcsesség szeretete, mára unalmas terméketlen frázisokká süllyedt. Művelői briliáns szellemek,de a bölcsességtől olyan messze állnak, mint Makó Jeruzsálemtől.
Itt adódik a kérdés-Miért?
A bölcsesség a köznapi gondolkodás szerint, az élettapasztalatból adódik. Ha körülnézel a mai világban, ma hol van ilyen? A nagy gondolkodók általában meghasonlott emberek, nem hogy a világgal,de még önmagukkal sincsenek, sem tisztába, sem kibékülve. Ezért nem vonzó, amit mondanak, a gondolkodásuk előbbre jár ,mint a valós életük. A kettő, így teljes ellentétben van egymással.Pitagoraszról tudjuk,hogy nem csak nagy gondolkodó volt,hanem,a teljesség szempontjait figyelembe véve igyekezett,tanítását a gyakorlatba is átültetni. Különös módon neki voltak talán, először női tanítványai is,ilyen nézőpontból, nem különbséget téve a nemek között.
A másik hasonló nagy szellem,ahol még a gyakorlat is a képzés része lehetett, Platón volt. Valamiféleképpen sejteni lehet,hogy elképzelései mögött valójában nem csak álmodozás,spekuláció,és puszta képzelgés lehetett, hanem kemény meditációs munka. Másképpen munkássága, légárak sokaságának látszana. Az ideák világa elképzelése pl. tökéletes leírása a misztikusok által is ismert mentál síknak. Ilyen módon sejteni lehet,hogy a "platóni" testeken való meditáció, nem maradt eredménytelen. Ebben az esetben is a gyakorlat és elmélet összefonódása valószínűsíthető joggal.
Hol vagyunk ma ettől?
Nézőpontom szerint, sehol?
Nézd meg, ki ma a filozófus! Mit látsz,ha ránézel?Milyen érzéseid,és gondolataid támadnak,ha egy ilyen ember beszél? Hiteles-e a szemedben? Válaszold meg magadnak ezeket a kérdéseket,ha és amennyiben ráérsz ezeket átgondolni.
Találkoztam egykor egy olyan emberrel,aki nagy volt a szememben. Fizikailag egy apró, bajszos tisztalelkű ember volt. Kalapot viselt.egy egyszerű parasztembernek mondanánk,ha valamilyen módon fel kellene őt címkézni. Bármilyen megnyilvánulása,emberséges,tiszta egyszerű,igaz és megértő volt. Minden mondat,ami elhagyta száját, tapasztalatokon nyugodott. Amikor megszólalt csak azért tette,mert valóban volt mondanivalója.
Az életről olyan meglátásai voltak,amit akkor nem értettem,csak éreztem rajta. hogy igazat mond. Afféle mesebeli bölcs öregember volt a számomra,akivel a vándorlegény találkozik a a csodás történetekben. Ma már tudom,hogy ez úgyis volt,ott és akkor. A mesebeli vándorlegény, én voltam. A sors azért adta mellém,hogy emberséget tanuljak. Egy valódi tiszta, igaz embert sikerült megismernem,akinek a szavai,és tettei fedték egymást. Számomra ő filozófus volt.A saját életének bölcselője. Ezért lett számomra az emberré válás útján, ő példa.
Ma már, nem látunk ilyen embert!
A mai kor embere,hihetetlenül okos,művelt. Azonban valami hiányzik belőle,hogy tudása,termékeny,virágzó,mások számára példamutató ,és tanulható legyen.Talán túl sokat akarunk az élettől,és túl sokfelé daraboljuk az irányultságainkat?
A választ, mindenkinek magának kell megtalálnia!
Itt én, csak hangosan töprengtem,emlékeztem,hogy hogyan is látom, a világ e kicsiny részét, e pillanatban.
Remélve,hogy segíthettem, valamit is átgondolni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Papírkutyák - Mézes az állad köcsög gyerek!

Űrgolyhók - Én vagyok az apád unokaöccsének az...

Reality Shifting - Egy technika, amivel átléphetsz egy másik valóságba?